A mindfulness megjelenése a különböző pszichoterápiás irányzatokban

A mindfulness megjelenése a különböző pszichoterápiás irányzatokban

A mindfulness megjelenése a különböző pszichoterápiás irányzatokban

A Mindfulness alapú módszerek – gyökerek, evidenciák és távlatok című rendezvénysorozat 3. eseménye

A mindfulness alapú módszerek (MBI) a modern kognitív tudományok elméletét és gyakorlati elemeit ötvözik a meditáció (szekularizált) gyakorlataival. Alkalmazásuk az elmúlt években világszerte ugrásszerűen elterjedt. Joggal merülnek fel tehát a MBI hatását, hatásmechanizmusát, hatótényezőit, illetve alkalmazás területeit érintő kérdések.

A Magyar Pszichiátriai Társaság 2019. és 2020. évi Vándorgyűlésén nagy érdeklődés fogadta a konferencia előzetes workshopjaként akkreditált Mindfulness alapú módszerek – gyökerek, evidenciák és távlatok című workshopokat.  E fogadtatás adta a lendületet ahhoz, hogy idén immár harmadik alkalommal, újabb érdekes témákat felvetve kerüljön megrendezésre ez az esemény.

Az előadásokat összekötő közös kapocs ezúttal a mindfulness megjelenése a különböző pszichoterápiás irányzatok gyakorlatéban és szemléletében.

A mindfulness kutatások egyik fontos felismerése, hogy a testi fitnesz gyakorlatokhoz hasonlóan a mentális fitnesz, a tudatosság előnyei is gyakorlással alapozhatók meg. Ezt szem előtt tartva a workshop résztvevői saját élményű tapasztalatot is szerezhetnek az előadástémákhoz kapcsolódó rövid vezetett mindfulness gyakorlatokkal.

Az elmúlt időszakban a személyes megjelenésű rendezvények tervezését megnehezítette a megtarthatóság bizonytalansága. Ezért döntöttünk az online forma mellett. Tudjuk, hogy ez sok mindenben nem adja ugyanazt az élményt, mint a személyes részvétel. Bízunk benne, hogy mindezt kiegyenlítik azok az előnyök, amiket ez a forma nyújt – például az utazás nélküli hozzáférhetőség, vagy a lehetőség arra, hogy akár később is visszanézhessük az előadásokat.


Az idei előadások

09.30– 09.35 dr. Nyitray Kornélia Köszöntés
09.35 – 09.50 Prof. Perczel-Forintos Dóra Megérkezés meditáció
09.50 – 10.05 dr. Nyitray Kornélia Bevezető gondolatok
10.05 – 10.40 Prof. Bánki M. Csaba A mindfulness módszerek gyökerei
10.40 – 11.25 Prof. Bánki M. Csaba A mindfulness módszerek neurobiológiai alapjai és a hatékonyságát alátámasztó evidenciák
11.25 – 12.10 Prof. Perczel-Forintos Dóra A mindfulness megjelenése a modern kognitív terápiás módszerekben (MBCT) (az előadástémához kapcsolódó rövid sajátélményű gyakorlattal)
12.10 – 12.20

12.20 – 13.00

dr. Nyitray Kornélia

 

tudatos étkezés és mozgás – instrukciók

ebédszünet – önálló gyakorlás

13.00 – 13.40 Dr. Szondy Máté A mindfulness megjelenése az elfogadás-elköteleződés terápiában (ACT)
13.40 – 14.40 Dr. Ratkóczi Éva A mindfulness megjelenése a dialektikus viselkedésterápiában (DBT) (az előadástémához kapcsolódó rövid sajátélményű gyakorlattal)
14.40 – 15.25 Prof. Unoka Zsolt A mindfulness megjelenése a sématerápiában (az előadástémához kapcsolódó rövid sajátélményű gyakorlattal)
15,25 – 16,00 Prof. Purebl György A mindfulness megjelenése az ökológiai terápiákban (MTC) (az előadástémához kapcsolódó rövid sajátélményű gyakorlattal)
16,00 – 17.00 dr. Nyitray Kornélia Trauma szenzitív mindfulness (az előadástémához kapcsolódó rövid sajátélményű gyakorlattal)
17.00 – 17.45 Minden előadó kérdések megválaszolása, diszkusszió – a beszélgetést Prof. Bánki M. Csaba vezeti
17.45 – 18.00  dr. Nyitray Kornélia zárómeditáció

Előadók

 

OFTEX akkreditáció

A rendezvény szakemberek számára 16 ponttal akkreditált. A tanfolyam kódja az OFTEX portálon: SE-TK/2021.II/00290. Az alábbi szakterületeken szabadon választható képzés: pszichiátria, pszichotherápia, klinikai szakpszichológus, orvosi pszichológia, addiktológia, klinikai addiktológiai szakpszichológia, alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológia, orvosi rehabilitáció a pszichiátria területén, neurológia.

Az OFTEX online képzésekre vonatkozó akkreditációs követelménye szerint a pontok jóváírásának egyik feltétele az élő adás idejében a programon való részvétel, amit a konferencia hátterét biztosító online rendszer rögzít. Emellett szükséges az előadásokra épülő teszt kitöltése is.

Az élő adás ideje

2021. október 15, 09.15-18.15

Az élő adás ezen a linken tekinthető meg.

A képzés díja

Az előadások az élő adás alatt ingyen megtekinthetők.

A támogató jegy vásárlásával:

  • az előadások később is (legalább egy éven át) visszanézhetők
  • hozzájárulhat a konferencia költségeihez és ezzel későbbi hasonló rendezvények szervezéséhez

A támogató jegy díja a konferencia összes előadására 50.000  Ft. Az előadások egyenként, 10.000 Ft-ért is megvásárolhatók. Amennyiben a támogatói jegy vásárlása anyagi nehézséget jelent, támogatás kérhető a “Jelentkezés” ablakban írt üzenet formájában.

A banki utaláshoz szükséges adatok:

Bankszámlaszám: Dr. Nyitray Kornélia OTP 11773023-00157803

Közlemény: jelentkező neve + webkonf.

Jelentkezés

FONTOS:

  1. A támogató díjat befizetők a jelentkezési ablak üzenet mezejébe azt a nevet és címet legyenek kedvesek beírni, amire a befizetésről szóló számlát szeretnék kérni.
  2. A jelentkezési ablakot kitöltő érdeklődők egy tájékoztató levelet kapnak. Ha ez nem érkezne meg egy napon belül, elképzelhető hogy a spam vagy a promóciós mappába került. Ha ott találja meg, akkor  érdemes áthelyezni a levelet innen a főmappába és a levél feladóját felvenni a kontaktok közé, hogy a későbbi értesítések biztosan időben szem előtt legyenek:)

     

     

    Tetszett? Oszd meg másokkal is!