Bemutatkozás

Bemutatkozás

dr. Nyitray Kornélia orvos, mindfulness oktatóNyitray Kornélia (MindfulNelly) vagyok.

Orvosként végeztem, és főállásban egy multinacionális cégnél dolgozom orvostudományi vezetőként. Így az életem részévé vált mindfulness kedvező hatásait saját tapasztalataim hitelesítik nem csak az önismeret és a magánélet, de a munka és az üzleti élet területén is.

Az Oxford Mindfulness Center oktatói által tartott MBCT tanárképzést követően kezdtem el mindfulness tanárként tevékenykedni, és 2016 óta vezetek mindfulness (MBCT) tanfolyamokat. A tudatos (mindful) mozgásmeditációba illeszkedő Do-in gyakorlatvezetői képzettségem a Nemzetközi Shiatsu Iskolában szereztem. A gyerekek iránti csodálatom vezetett arra, hogy ezt követően  a kisgyerekek mindfulness programja, a MindBE vezetésére is felkészültem. A hazai mindfulness tanár társaim fejlődését pedig az eddig szerzett gyakorlati tapasztalataim és a Bangor Egyetem, Center for Mindfulness Research szervezésében tartott mindfulness szupervizori képzésem révén igyekszem segíteni.

Az Oxford Mindfulness Center oktatópartnereként eleget teszek az OMC által megkövetelt partnerségi kritériumoknak, és küldetésemnek tekintem a mindfulness kutatások segítését, valamint a mindfulness átadását és tanítását szolgáló készségeim folyamatos fejlesztését, felmérését és értékelését.

 

pályakezdés orvosként

1988-ban orvosként kezdtem pályafutásomat, és az emberi test működésén túl már a kezdetektől foglalkoztattak a lélek rejtelmei és fejlődése. Megtapasztaltam, hogy a gyógyulás sokszor nélkülözhetetlen pillére a gyógyszeres kezelés, ám főleg krónikus betegségekben a felépülés sokkal gyorsabb és tartósabb, ha a saját belső erőinket is mozgósítjuk, képesek vagyunk változtatni saját szemléletmódunkon, hozzáállásunkon, életvitelünkön.

kognitív viselkedés terapeuta képzés

Posztgraduális képzésként 2007-2010 között elvégeztem a Viselkedés és Kognitív Terápiás Egyesület (VIKOTE) kognitív terápiás képzését. Itt figyeltem fel a kognitív tudományok egyik új irányára, a mindfulness (tudatos jelenlét) alapú terápiára, ami a lélek olyan síkjai felé is megnyitja a kapukat, amik a verbális terápia számára kevésbé hozzáférhetőek.

mindfulness meditációs képzések és gyakorlat

Keresni kezdtem olyan hazai tanítót, aki mellett saját élményt szerezhetek tanulhatok. Így találtam Fazekas Gábor mindfulness tanítóra, MBSR és MBCT oktatóra, és őmellette sajátítottam el és gyakorolom 2013-tól a mai napig a mindfulness meditációt.

Mindfulness területén az alábbi képzéseket végeztem el:

  • MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) oktató képzésemet az Oxfordi Mindfulness Center trénerei, Melanie Fennel és Antonia Sumbundu vezetésével végeztem (2014-2016).
  • Do-in gyakorlatvezető (japán eredetű tudatos mozgásmeditáció)  (Nemzetközi Shiatsu Iskola, 2015)
  • MindBE Education,  MindBE oktató – 8 éves kor alatti gyermekek számára kialakított mindfulness program (MindBE Education,  2019)
  • MBSR tanárképzés level 1  (Mindful Academy, Kathy Ward, 2019)
  • Mindfulness szupervizor képzés (Bangor Egyetem, Center for Mindfulness Research, Alison Evans és Pamela Duckerin, 2019)
  • Trauma-Sensitive Mindfulness: The Practitioner’s Guide to Recognizing Trauma, Responding Skillfully, and Preventing Retraumatization (David Treleaven 6 modulos online kurzusa, 2019 október)
  • Train to Teach MBSR Live Online (East Coast Mindfulness, Rebecca Eldridge and Margaret Fletcher, 2020)
  • Teaching Mindfulness Online Live Masterclass for Mindfulness Teachers (Oxford Mindfulness Center, Ted Meissner, 2020)
  • Teaching Mindfulness-Based Interventions in the Time of Corona – An Exploration and Dialogue with Willem Kuyken, April 2020)

Hazai tanáraim közül ezúton is köszönömi Perczel Forintos Dóra professzor asszony, Fazekas Gábor MBCT és MBSR oktató valamint Tariska Eszter lelki vezető támogatását. Dórától hallottam először a mindfulness alapú módszerekről, Eszter pedig a sokak számára Jálics atya nevével fémjelzett jezsuita csendes ima, a kontemplatív meditáció világába vezetett be. Fazekas Gábortól nem csak mindfulness csoport résztvevőként tanulhattam, hanem alkalmanként közösen vezettünk MBCT csoportokat daganatos betegséggel küzdő emberek és hozzátartozóik számára.

A szakmai színvonal és a hiteles mindfulness oktatás biztosítása érdekében követem a nemzetközi szakmai ajánlásokat: rendszeresen veszek részt egyéni és csoportos szupervízión, továbbképzéseken és évente legalább egy 7 napos csendes elvonuláson.

Szerepelek a Magyarországon regisztrált MBCT tanárok listáján, és több nemzetközi tanári regiszterben is (ACCESS MBCT , East Coast Mindfulness, Mindful Directory).

Tevékenyen vettem részt a Magyar Mindfulness és Kontemplatív Egyesület megalapításában és az Egyesület vezetőségi tagjaként jelenleg is igyekszem segíteni a mindfulness alapú módszerek hazai elterjedését, és a nemzetközi standardoknak megfelelő képzések szervezését.

A mindfulness számomra nem csak egy szabadidős tevékenység, hanem az életem, a mindennapjaim, a pillanataim részévé vált. Nyitott, kíváncsi és minősítésmentes hozzáállásra tanított, ami a hétköznapi pillanatokat képes egyszeri és megismételhetetlen csodává alakítani, legyenek azok akár kellemesek, kellemetlenek vagy épp semlegesek. Az elfogadás és jelenlét a kapcsolataimat teljesen más szintre emelte a magánéletemben és a munkahelyemen is. Az általa nyert figyelmi készségek nélkül talán képtelen is lennék elvégezni úgy és annyi mindent, amennyit magamra vállalok. Saját, közel 10 éves gyakorlásom során megtapasztaltam megtartó erejét igen nehéz, kritikus élethelyzetekben is. Ezekkel a saját tapasztalatokkal indíttatva érzem magamban a meghívást arra, hogy ezzel a mindfulnessnek köszönhető átalakulással minél több ember életében segítsem azt a változást, amit el akar érni.

Do-In gyakorlatvezetői képzettség

Do-in gyakorlatvezetői képzésem a Nemzetközi Shiatsu Iskolában végeztem Madocsai Eszter és Darin Ágnes tanítványaként, és a 2017-ben tett vizsgát követően felkerültem a “Képesített Do-in oktatók” listájára.

A kitartott mozdulatokból, nyújtások sorozatából, légző-gyakorlatokból és önmasszázsból álló, japán zen hagyományokból származó gyakorlatsorozat mozdulatai egyszerűek, korosztálytól, edzettségi szinttől függetlenül lehetőséget teremtenek az aktív meditatív mozgásra, a figyelem és a test-tudatosság fejlesztésére, a feltöltődésre.

Ugyanitt, a Nemzetközi Shiatsu Iskolában ismertem meg és sajátítottam el a tudatos (mindful) érintés művészetét, amivel segíthetem a hozzám fordulók testtudatosságának fejlesztését, megteremtve azt a belső állapotot, ami ideális a test regenerálódási, öngyógyító folyamatainak működéséhez (ez a stresszel telített szimpatikus idegrendszeri állapotot egyensúlyozó nyugalmi, paraszimpatikus állapot).

Szakmai Publikációk

A mindfulness alapú terápiák hatásossága női szexuális diszfunkciókban: metaanalitikus áttekintés

A mindfulness alapú terápia (MBT) szexuális diszfunkciókban (SD) való alkalmazásáról a legmeggyőzőbb eredmények nők körében születtek.  Az eddigi vizsgálatok többsége a szexuális funkció és jól-lét szignifikáns javulásáról számolt be. A jelen összefoglaló alapját képező meta­elemzés célja az e körben leközölt klinikai vizsgálatok eredményeinek konszolidálása …

A jelen-lét hatása a gyógyítók egész-ségére és a gyógyítás minőségére

A gyógyító szakemberek, akik a betegek szenvedését hivatottak enyhíteni, maguk is jelentős stresszterhelésnek vannak kitéve. A kiégés nemcsak a betegellátás minőségét és a betegelégedettséget ronthatja (pl. az empátia csökkenése vagy a tévedések és műhibák szaporodása miatt), de a saját személyes jól-létünkre és magánéletünkre is rányomhatja bélyegét (pl a következményes stresszzavarok, családi és párkapcsolati viszályok, balesetek, függőségek miatt)…

Mindfulness módszerek az egészségszorongás kezelésében

A súlyos egészségszorongás (HA) a jelentős szenvedés mellett megterhelő a család és az egészségügyi ellátás számára is. A kognitív viselkedésterápiás (CBT) módszerek gyakran sikeresek, ezzel együtt is a kilábalási arány az érintettek körében mégis mindössze 30%. Miből fakadhat a többi szorongásos zavarhoz viszonyított makacsabb természet és mennyiben jelenthet előrelépést a mindfulness módszerek …

Hogyan segíthet a mindfulness leszokni a dohányzásról és más függőségekről?

Miért költenek a fiatal anyák cigarettára, ahelyett, hogy ezen pénzen inkább a gyermeküknek valamilyen egészséges táplálékot vennének? Hogy lehet, hogy olyan kezelések váltak „arany standard”-dá, amik az esetek 33%-ában segítenek a függőség leküzdésében, és az így elért absztinenciában is 70%-os a visszaesési arány? Más szóval, miért olyan nehezen leküzdhetők a függőségek?…

Mindfulness alapú kognitív terápia a depressziós relapszusok prevenciójában

Bár jelenleg a fenntartó antidepresszív (AD) terápia a relapszus megelőzés ajánlott módja, a major depressziós betegek 40%-a túlságosan hamar abbahagyja az antidepresszívum szedését.  Az újabb kutatások szerint fenntartó antidepresszív kezelést nem tolerálók vagy más okból elutasítók számára az MBCT egyenértékű nem farmakológiai védelmet nyújthat a visszaeséssel szemben.

A kontemplatív hagyományok és a tudományos kutatások találkozása Budapesten

2018. augusztus 24–26. között került megrendezésre Budapesten a Magyar Mind­fulness és Kontemplatív Egyesület (MMKE), a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete (SEMI) és a Tan Kapuja Buddhista Főiskola (TKBF) szervezésében az első Tudomány és Meditáció Konferencia és Nyári Egyetem. A rendezvény aktualitását a kontemplatív hagyományok és a tudományos világ között megindult közeledés és …

Mindfulness alapú kognitív terápia 3. rész

Ebben a részben a kognitív terápia (CT) és a mindfulness alapú technikák (MBI) közös vonásait foglaljuk össze.

Mindfulness alapú kognitív terápia 2. rész

A tradicionális gyökerek áttekintése után most azt tárjuk fel, milyen különböző (sokszor ellentétes) elemekkel gazdagították a mindfulness alapú technikák (MBI) és a kognitív terápia (CT) a mindfulness alapú kognitív terápia (MBCT) eszköztárát.

Mindfulness alapú kognitív terápia 1. rész

A tudatos jelenléten alapuló kognitív terápia (Mindfulness based cognitive the­rapy, MBCT) az ősi, keleti, Buddhista hagyományokban gyökerező mindfulness meditációt ötvözi a nagyon is jelenkori és alapvetően a nyugati tradíciókon alapuló kognitív tudományokkal. Cikksorozatunk a két tradíció hasonlóságait és különbségeit elemzi, mégpedig a kutató klinikus, a kognitív tudományok szemszögéből, és arra a …

Tetszett? Oszd meg másokkal is!