Hogyan fogjunk majmot?

Mindfulness mesék…

Teljesen logikus, hogy szabadulni akarunk attól, ami nem kedvünkre való, és ragaszkodunk ahhoz, amit szeretünk. A kellemetlen dolgok elkerülésére tett kísérleteink azonban sokszor paradox módon épp életben tartják, sokszor még erősítik is a fájdalmainkat. Könnyebb belátni ezen “üss-vagy-fuss” jellegű szabadulási törekvéseink hátulütőjét, mint azt, hogy miért kellene tartózkodnunk a jóhoz való ragaszkodástól. Nekem ez a történet segített ennek megértésében.

Borneo környékén a vadászok jól ismert csapdával ejtik foglyul a majmokat. Fognak egy kókuszdiót és abba akkora lyukat kerítenek, amibe a majom kinyitott keze épp belefér, de az ökle már nem fér át rajta. A kókuszdió belsejébe tesznek valamilyen csalit, gyümölcsöt (például banánt) és kikötik egy fához. Aztán csak várnak…

Arra jöttek rá ugyanis, hogy a majom mohó. Bedugja a pici kis kezét a kókuszdióba, hogy kiemelje a gyümölcsöt, megmarkolja, és azután nem tudja kihúzni.

Aztán amikor a vadász közeledik, még jobban próbálja kihúzni a gyümölcsöt, de nem tudja.

És akkor a majmot elfogják.

Mindössze annyit kellene tennie a majmának, hogy elengedi a banánt, kinyitja az öklét, és máris szabadulhatna.

De a mohósága elvakítja, annyira ragaszkodik a nyereményhez, hogy feláldozza miatta az életét.

Buta majmok, ugye?

És mi a Te kókuszdiócsapdád?

Te mihez ragaszkodsz? Mi az, amit csapdában tart, és ha elengednéd, akkor felszabadulhatnál?

Talán a pénz? Egy jó állás? Valamilyen függőség?

Vagy a harag a börtönőröd? Ha képes lennél annak a valakinek megbocsátani, elengedni a róla alkotott ítéleteket, azzal válhatnál szabaddá?

Vagy a boldogságról alkotott elképzeléseid, amikhez annyira ragaszkodsz? Amiket, ha képes lennél elengedni, akkor észrevehetnéd mindazt, ami boldogságot jelenthetne számodra, csak az elképzelések függönyén át nem látod?

Az elképzelés a fejedben arról, milyen a tökéletes partner? Hogy néz ki, milyen az illata … ez az elképzelés a Te csapdád? Amit csak el kellene engedned, hogy szabadon észrevedd, ami az orrod előtt hever.

Mindegy milyen ragaszkodás tart fogságban, nem lenne ideje elengedni?

Mi lenne, ha nem esnél áldozatul a majmok eszén túljáró kókuszdiócsapdában?

Forrás: Catching Monkeys