Tudatos Jelenlét a 21.században – a mindfulness elmélete és gyakorlata szakmai workshop

Tudatos Jelenlét a 21.században – a mindfulness elmélete és gyakorlata szakmai workshop

Tudatos Jelenlét a 21.században – a mindfulness elmélete és gyakorlata szakmai workshop

  Dátum: 2020. január 22., 10:15–17:30

  Helyszín: Budapesti Kongresszusi Központ ( Budapest, Jagelló út 1-3, 1123 )

  Vezeti: Prof. Dr. Bánki M. Csaba, pszichiáter, pszichofarmakológus, címzetes egyetemi tanár; Dr. Purebl György, PhD, pszichiáter, pszichoterapeuta szakorvos ; Dr. Szondy Máté, PhD, klinikai szakpszichológus, mindfulness (MBCT) oktató; Dr. Nyitray Kornélia, orvos, mindfulness (MBCT) oktató

  Csoportlétszám: A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött

  Ár: A tanfolyam díja: 18.000 Ft; A részvételi díj befizetésének módja: előzetes átutalás Bankszámlaszám: Dr. Nyitray Kornélia OTP 11773023-00157803 / Közlemény: jelentkező neve – kiválasztott esemény címe

  Egyéb megjegyzések:

Jelentkezés

A mindfulness alapú módszerek (MBI) a modern kognitív tudományok elméletét és gyakorlati elemeit ötvözik a meditáció (szekularizált) gyakorlataival. Alkalmazásuk az elmúlt években világszerte ugrásszerűen elterjedt. Joggal merülnek fel tehát a MBI hatását, hatásmechanizmusát, hatótényezőit, illetve alkalmazás területeit érintő kérdések.

A Magyar Pszichiátriai Társaság előző évi Vándorgyűlésén nagy érdeklődés fogadta a rendezvény előzetes workshopjaként akkreditált Mindfulness alapú módszerek – gyökerek, evidenciák és távlatok című workshopot.  E fogadtatás adta a lendületet ahhoz, hogy immár második alkalommal, újabb érdekes témákat felvetve kerüljön megrendezésre ez az esemény. Az előadásokat összekötő közös kapocs a mindfulness bennük megjelenő gyakorlata és szemlélete.

A mindfulness kutatások egyik fontos felismerése, hogy a testi fitnesz gyakorlatokhoz hasonlóan a mentális fitnesz, a tudatosság előnyei is gyakorlással alapozhatók meg. Ezt szem előtt tartva a workshop résztvevői saját élményű tapasztalatot is szerezhetnek néhány vezetett mindfulness gyakorlat keretében.

Az idei előadások:

  • A mindfulness módszerek gyökerei, neurobiológiai alapjai és  a mindfulness módszerek hatékonyságát alátámasztó evidenciák -átfogó ismeretek a mindfulness eredetéről és alkalmazását támogató evidenciákról. Előadó Dr. Bánki M. Csaba pszichiáter, neuropszicho-farmakológus, címzetes egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora
  • A mindfulness megjelenési formái az ökológiai terápiákban és a modern kognitív terápiás módszerekben (MTC, ACT, DBT). Előadó Dr. Purebl György, PhD, pszichiáter, pszichoterapeuta szakorvos
  • “Digitális tudatosság” avagy Technológia és tudatos jelenlét: veszélyek és lehetőségek – Előadó: Dr. Szondy Máté, PhD, klinikai szakpszichológus, mindfulness oktató
  • Trauma szenzitív mindfulness – Az új irányzat elveinek megismerésével rálátást kaphatunk arra, hogy milyen módosítások javasoltak a mindfulness módszerek alkalmazásakor annak érdekében, hogy a lelki sérüléseket átélő vagy átélt emberek újratraumatizációja elkerülhető legyen, és a gyakorlás valóban a nehéz élmények feldolgozását segítse. Előadó: Dr. Nyitray Kornélia, orvos, mindfulness oktató
  • Saját élményű tapasztalat – mindfulness gyakorlatok Dr. Szondy Máté és Dr. Nyitray Kornélia vezetésével.

A rendezvény szakemberek számára akkreditált. A tanfolyam kódja az OFTEX portálon:SE-TK/2020.I./00068. Akkreditált szakterületek: pszichiátria, neurológia, pszichotherápia, klinikai szakpszichológus, klinikai addiktológiai szakpszichológia, orvosi rehabilitáció a pszichiátria területén Pontértéke 16 pont (a konferencián való részvételért járó pontokon felül).

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezni lehet a “Jelentkezés” ikonra kattintva vagy a mindfulnellyjelentkezes@gmail.com email-címen.

A rendezvény minden érdeklődő számára nyitott, nem csak a konferencia résztvevői számára. Szeretettel várunk mindenkit!

ELŐADÓK

Bánki M. Csaba

Bánki M. Csaba pszichiáter, neuropszicho-farmakológus,   címzetes egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktorának előadásában hallhatsz a mindfulness ősi gyökereiről, betekintést nyerhetsz Gautama tanításaiba, a meditáció filozófiájába és felfedezheted a párhuzamokat a sztoicizmustól egészen a kognitív pszichológiáig (Epiktetosztól Beck-ig) vonuló nyugati filozófiai és pszichoterápiás megközelítésekkel. Az előadás emellett áttekinti a meditáció neurobiológiáját, a gyógyszerek és a pszichoterápiák meglepően hasonló agyi hatásmechanizmusát, feltérképezve, hogy az éber jelenlét rendszeres gyakorlásával milyen változások érhetők el az agy szerkezetében és működésében.

Purebl György

Purebl György, PhD, pszichiáter, pszichoterapeuta szakorvos előadásában az ökomedicinában felismerhető mindfulness elemekről ad ízelítőt.

 

 

 

 

Szondy MátéSzondy Máté, PhD, klinikai szakpszichológus, családterapeuta, kutató, mindfulness tanár előadásában a digitális tudatosságról, a technológiában rejlő veszélyekről és lehetőségekről beszél. Előadását tudatosság gyakorlattal zárja.

 

 

 

 

Nyitray Kornélia

Nyitray Kornélia, orvos, mindfulness (MBCT) tanár előadásában arról hallhatsz, hogy milyen módosításokkal lehet biztonságosan alkalmazni a mindfulness módszereket traumát átélt embereknél. Emellett mindfulness gyakorlatok bemutatásával ad saját élményű ízelítőt a hallgatóság számára.

 

 

 

 

 

Jelentkezés

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK  

Tetszett? Oszd meg másokkal is!