Mindfulness

A mindfulness olyan éber jelen-lét, melyben a tapasztalatokat belső minősítésektől és előítéletektől mentesen észleljük, minden helyzetben, legyen az bármi is. Jack Kornfield megfogalmazásában:

Ahelyett, hogy félelemtől vezérelve menekülnénk a fájdalmas tapasztalatoktól, vagy épp görcsösen ragaszkodnánk a kellemes élményekbe … ráeszmélünk, hogy jelen lehetünk az élet egészében is — ami így sokkal teljesebben és szabadabban élhető át, ott ahol vagyunk és úgy, ahogy van.

A jó hír, hogy a mindfulness – hasonlóan bármely más képességhez – tanulható, sejtszinten erősíthető és fejleszthető. Egyre több kutatás igazolja, hogy a mindfulness meditáció képes újraépíteni az idegsejtek közti kapcsolatokat és olyan változásokat előidézni az emberi agyban, ami által éberebbé válik a figyelem, kezelhetőbbé válnak az érzelmek, megfontoltabbá válik a döntéshozatal, és javul a másokhoz való viszonyulás is. Ezek a belső személyes változások az élet minden területére, a családi, baráti, munkahelyi és minden más társkapcsolatra kihatnak. A hozzánk kapcsolódó emberek ugyancsak hatnak az őket körülvevőkre, és beindul egy pozitív „láncreakció”. És mindez a változás belőled indul ki!

Gondolj csak bele, indulatokkal, félelemmel, haraggal, elkeseredéssel telve vagy teljesen kimerülve, kiégve, vajon hogy tudnál segíteni másokon? És most képzeld el, hogy élvezed a mindfulness alábbi, kutatásokkal is alátámasztott előnyeit:

 

  • Nagyobb belső nyugalom,kiegyesnúlyozottság
  • Fejlettebb mások iránti empátia és megértés
  • Elmélyültebb, szélesebb rálátás a személyes és társas problémákra
  • Letisztult látásmód, bölcsebb célkitűzések, határozottabb döntéshozatal
  • Erősebb lelki ellenállóképesség krízis és elakadások idején – a sikert és kudarcot ugyanazzal az elfogadással és hálával fogadod
  • Önmagadat már nem pusztán különálló egyénként, hanem egy nagyobb, egymással összefüggő egész részeként kezded megélni.

Készen állsz rá, hogy a mindfulness életed részévé váljon? Fedezd fel, hogyan formálja át a mindfulness a látásmódodat , életszemléletedet és a hozzáállásodat a nehéz, problémás helyzetekhez, konfliktusokhoz!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!