Shiatsu

Shiatsu

Shiatsu  A shiatsu az ősi keleti holisztikus szemléletű gyógymódok egyik módszere. Őshazája Japán és 3500 éves hagyomány és bölcsesség áll mögötte.

A keleti orvoslás alapfeltevése szerint az életenergia („chi” vagy „qi”) a testben a meridián pályák mentén áramlik, és ezek mindegyike valamely belső szerv energetikáját hordozzák. Amikor egészségesek vagyunk, akkor az életenergia szabadon és harmonikusan áramlik a merediánokban és a szervekben. Az áramlás elakadása, blokkja viszont betegség kialakulásához vezethet.

A shiatsu egy kézzel történő érintésen alapuló „kezel-és”, melynek célja, hogy visszaállítsa és fenntartsa az életenergia szabad áramlását, kiegyensúlyozott működését.

Shiatsu kezelésA kezelés a földre terített futon matracon, ruhában történik. Nem használunk tehát masszázsolajat és fontos, hogy kényelmes öltözetet viseljünk.

A shiatsu kezelés alapja a meridiánok mentén a testünk különböző pontjaira kifejtett nyomás, ami történhet az ujjakkal, tenyérrel, vagy alkalmanként könyökkel, alkarral, és bizonyos esetekben akár térddel vagy lábfejjel is. A nyomás erőssége változó, az adott testhez igazodó – ha valami kényelmetlen, kellemetlen, azt mindenképp jelezzük. A kezelés részét képezhetik még nyújtások, a végtagok és az ízületek gyengéd átmozgatása, az izmok kilazítása is.

A shiatsu testi szinten jó hatással van a testfolyadékok (vér- és nyirok) keringésére, az idegrendszerre, és fellazítja az izomzat mélyebb rétegeiben kialakult makacs feszültségeket. Testleg-lelkileg ellazít, és a relaxált (paraszimpatikus idegrendszeri) állapot aktiválja a test természetes öngyógyító képességét, folyamatait. A shiatsu harmonizáló hatása fokozható a hasonló elveken alapuló, önállóan végezhető Do-in gyakorlatokkal, megfelelő táplálkozással és meditációval kiegészítve.

A shiatsu jótékony hatásai

A shiatsu kezeléssel mélyen ellazult állapot érhető el, ami fokozza a szervezet regeneráló, fiatalító folyamatait. Ennek kifejezetten jó hatása van az alábbi gyakran előforduló panaszok:

 • Fizikai fáradtság és gyengeségérzet, kimerültség
 • Stressz, feszültség, túlterheltség
 • Nehéz élethelyzetek okozta lelki megterhelések

Emellett, a szükséges gyógyszeres és orvosi kezelés kiegészítéseképpen (semmiképp sem azok helyettesítéseként!) a szervezet önerőinek mozgósításával az alábbi betegségekben hozhat enyhülést, teheti lehetővé pl. a fájdalomcsillapító gyógyszerek mennyiségének csökkentését:

 • Szorongás
 • Nyomott hangulat, depresszió
 • Álmatlanság, alvászavarok
 • Fejfájás
 • Isiász
 • Merev nyak, váll, hátfájás
 • Rándulásból, húzódásból, ficamból való felépülés
 • Emésztési zavarok
 • A női nemi ciklussal kapcsolatos problémák
 • Köszvény
 • Köhögés, légzési panaszok
 • Rossz vérkeringés

Shiatsu kezelések

Hogyan fogom érezni magam a Shiatsu után?

A legtöbb ember kifejezetten ellazultnak és kipihentnek érzi magát a kezelés után. Sokan számolnak be arról, hogy régóta fennálló, makacs fájdalmaiktól szabadultak meg, melyek főleg az állandó feszültség, ismétlődő mozdulatok vagy a napi stressz hatására alakultak ki. A kezdeti jellemzően lelassult, relaxált állapotot gyakran éberebb nappalok és pihentetőbb alvás, az energiaszint napokig tartó megnövekedése, és érzelmileg kiegyensúlyozottabb állapot követi.

 

Milyen esetekben nem javasolt a shiatsu?

Előfordulhat olyan betegség vagy egészségügyi állapot, amikor a shiatsu alkalmazása nem tanácsos. Ezért rendkívül fontos, hogy ilyen esetekben a shiatsu kezelés elkezdése előtt megkérdezze a kezelőorvosa véleményét, illetve a shiatsu kezelést végző szakembert is tájékoztassa a betegségiről, egészségügyi problémáiról, illetve arról, ha orvosi kezelés alatt áll. A shiatsu ellenjavallt a következő esetekben: bőrfertőzések, kiütések, sebészeti beavatkozás utáni nyílt sebek esetén, illetve közvetlenül kemoterápia vagy sugárkezelés után. Mindenképp konzultáljanak az orvosukkal, akik szívbetegségben vagy csontritkulásban szenvednek, illetve akiknél fokozozz a vérrögképződési hajlam. Orvosi vélemény szükséges várandósság idején is. Nem végezhető shiatsu horzsolt vagy be nem gyógyult seb, gyulladt bőr, daganatos betegség, hasi sérv vagy nemrég történt törés esetén.

 

Kapcsolatfelvétel:

Amennyiben felkeltette érdeklődésed a fenti leírás és szeretnél időpontot kérni, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot:

  Tetszett? Oszd meg másokkal is!