Lelki védőoltás a stressz és kimerültség ellen

Lelki védőoltás a stressz és kimerültség ellen

Mindfulness bemutató foglalkozás és 4 hetes csoport

A jelenlegi időszakban egészségügyben dolgozók számára vállalom a tanfolyam indítását, az ő megkeresésük alapján.

Ha szeretnél ilyen tanfolyamon részt venni, itt tudsz jelentkezni (válaszd a következőket a legördülő ablakban: tanfolyamok/ jelentkezés a következő Segítség a segítőknek tanfolyamra).

 

Az egészségügyben dolgozók jelenleg ezen bemutató workshop-on és az azt követően induló 4 hetes csoportfoglalkozásokon is adományos hozzájárulással vehetnek részt, hogy mindenki, akit érdekel és szeretne, velünk tarthasson.

Ha lehetőségeid engedik, erre a bankszámlaszámra tudod a felajánlásodat átutalni:  OTP bank 11773023 00157803, (Dr. Nyitray Kornélia. A közlemény rovatba kérlek írd be, hogy “adomány”. Az átutalást követően kérlek egyúttal küldd el nekem a számlázási nevedet és címedet is, hogy a számlát elküldhessem róla!

Mindfulness segítség a segítőknek

Másokat segítünk – neveljük, ápoljuk, gondozzuk, gyógyítjuk, tanítjuk a gyermekeinket, tanítványainkat, betegeinket, hozzátartozóinkat.

Vajon felmerül-e egyáltalán bennünk, hogy mi magunk is stresszhatás alatt tesszük mindezt? Hogy időnként fel kellene töltődnünk ahhoz, hogy szívünk kívánsága szerint sokáig bőkezűen adakozhassunk a szeretetünkből, türelmünkből, energiánkból?

A stressz és a kimerülés, majd kiégés nemcsak az empátia és a szeretet kifejezését nehezíti meg. Gyengíti az ellátásunk minőségét, csökkenti a megsegítettek elégedettséget, növelheti a tévedések (szakembereknél a műhibák) számát. És ez még nem minden. A saját személyes JÓL-LÉTünkre, EGÉSZ-SÉGünkre, magánéletünkre is rányomhatja bélyegét (balesetek, stresszbetegségek, családi és párkapcsolati viszályok, alkohol/droghasználat stb.).

Ennek lehet egyik ellenszere a jelen-létünk erősítése

A jelen-lét segíti a lelki ellenállóképességet, és jótékony hatással van nem csak saját magunk, de környezetünk (családunk, kollégáink és betegeink) életére egyaránt.

A mindfulness (éber vagy tudatos jelenlét) egy olyan velünk született készség, ami fejleszthető. A folyton a múlton rágódó vagy a jövő miatt aggódó elménket meditációval trenírozhatjuk a jelen létbe való visszatérésre és lehorgonyzásra.

Mit nyerhetünk azzal, ha időnként akár csak pár pillanatra képesek vagyunk kilépni a folyamatos cselekvés robotpilóta működésmódjából és teljes figyelmünket egyetlen pillanatra szenteljük, épp arra, amiben jelen vagyunk?

 • feltöltődhetünk azokban az örömforrásokban, amik körülvesznek bennünket, csak a robotolás és a problémák közepette észre sem vesszük őket
 • a reflexes, meggondolatlan reakciók helyett megfontolt lépéseket tehetünk, és ezzel magunkat és környezetünket is sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg
 • a betegre szentelt figyelem gyógyító ereje leírhatatlan, bizonyított, hogy a rendszeresen meditáló orvosok, nővérek betegeinek nem csak a közérzete jobb, hanem a gyógyulásuk is kedvezőbben alakulhat
 • a fókuszált, jelen pillanatra irányuló figyelemmel hatékonyabban végezhetjük munkánkat, kevesebb hibával, pontosabban, gyorsabban
 • ha kommunikáció közben a figyelmünket a fejünkben kattogó gondolatok közül a beszélgetőpartnerünkre tudjuk helyezni, a családunkban, a munkahelyünkön és szélesebb környezetünkben is megértőbb és örömtelibb kapcsolatot alakíthatunk ki.

Mint minden változás, ez is néhány hetes gyakorlással indítható el, amit a bizonyítottan hatásos, úgynevezett mindfulness alapú módszerekkel alapozhatunk meg.

Mi történik az összejöveteleken?

A mindfulness (tudatos jelenlét) elsajátításával és gyakorlásával sokat tehetünk a stressszel szembeni lelki ellenállóképességünk megőrzése, a kiégés és az együttérzéses kifáradás megelőzése érdekében.  A kognitív terápiás elemekkel ötvözött saját élményű tapasztalattal növelhető a segítő szerepet ellátók rezilienciája, elősegíthető a személyes (és segítő szakemberek számára a terápiás) fejlődés.

A program egy két és fél órás interaktív bemutató foglalkozásból és azt követő 4 találkozásból áll, melyekre szerda esténként 18-20 óra között kerül sor.

Csoportlétszám: minimum 5, maximum 10 fő.

Interaktív bemutató foglalkozás

Ha szeretne belekóstolni egy ilyen mindfulness alapú csoport működésébe mielőtt jelentkezne egy négyhetes csoportba, szeretettel várjuk egy két és fél órás interaktív bemutatóra, ahol

 • felfedezheti és megtapasztalhatja, mi az éber jelenlét,
 • bepillantást nyerhet a módszer hatékonyságát alátámasztó néhány neurobiológiai és klinikai vizsgálat eredményébe,
 • átbeszélhetjük, milyen előnyökkel járhat a jelenlét gyakorlása szakmailag, illetve a személyes életében egyaránt
 • és rálátást nyerhet arra, hogy épül fel a négyhetes program

A találkozás után jelezheted, hogy szeretnél-e jönni a következő alkalmakra is – remélem, így döntesz majd:) Az ezt követő négyhetes csoport indulásához minimum 5 fő szükséges.

4 hetes program

Ez a program az éber jelenlét gyakorlására épül, amit meditációs gyakorlatokkal sajátítunk el.
A “formális” meditációs gyakorlatok közül megismerkedünk a zaklatott időkben leginkább segítséget nyújtó, ún. horgonyzó gyakorlatokkal (testpásztázás, légzés, testérzetek, hangok, megfigyelése, meditáció járás és mozgás közben).
A formális gyakorlás közben megtapasztalt éber jelenlétet, amennyire lehetséges, beépítjük a mindennapjainkba is, és megismerkedhetünk olyan hasznos gyakorlatokkal is, amik segítik, hogy napi tevékenységeinket is ilyen éber figyelemmel végezzük, időnként, ha csak néhány pillanatra is, megpihenjünk a fejünkben folyamatosan pörgő drámák és rágódások közepette a jelen pillanatban.

Az órákon a mindfulness gyakorlatokat megbeszélésekkel egészítjük ki, melyben a tapasztalatokat megosztjuk és beépítjük a kognitív elméleti keretbe. Mindennek köszönhetően megváltozhat a viszonyulásunk a saját gondolatainkhoz és érzéseinkhez, megérthetjük a gondolatok és érzések közti kapcsolat, vagy a stressz, a kiégés, a depresszió és a szorongás létrejöttének elméleti alapjait, és ráláthatunk arra, ezek hogy “működnek” mibennünk. A megbeszélések lehetőséget adnak arra is, hogy a gyakorlás esetleges nehézségeiben kölcsönösen segítsünk egymásnak.

Ezen a tanfolyamon áttekintést nyerhetsz azokról a tudományos bizonyítékokról, amik alátámasztják, hogy a mindfulness (tudatos jelenlét) segít a segítőknek

 • kitörni a szorongás, a stressz és kiégés egyre inkább lehúzó spiráljából
 • ehelyett kiaknázni a saját belső erőforrásaikat a stressz okozta terhekkel szembeni lelki ellenállóképesség erősítéséhez, az önmaguk és mások iránti együttérzés növeléséhez és társas kapcsolataik ápolásához.

Ezen a tanfolyamon ráláthatsz arra, hogyan működik a kiégési spirál csapdája, és arra is, hogy milyen kiutat találhatsz, hogyan alakíthatsz ki egy testileg és lelkileg is egészségesebb kapcsolatot önmagaddal és azokkal, akik fontosak számodra, akiket szeretsz, akiknek segítesz.

Ez a gyakorlat orientált, saját élményű tanfolyam egy képzett mindfulness oktató és egy pszichoterápiás szakember vezetésével lehetőséget ad a mindfulness módszerek áttekintésére és arra, hogy saját élményű tapasztalatot szerezz arról, hogy miben segítheti a segítőket a mindfulness (éber jelenlét) gyakorlása. A tanultak elmélyítéséhez és hosszú távú sikeréhez nagyban hozzájárulhat az otthoni napi rendszerességgel végzett meditáció és az összes alkalmon való részvétel.

Ez a saját élményű „zsigeri” tapasztalat a legerősebb motiváció arra, hogy a mindfulness egyfajta hétköznapi készséggé, életünk részévé váljon, és testileg-lelkileg- szellemileg egyaránt, EGÉSZ-ségesen jelen lehessünk, pillanatról pillanatra. Ezzel nemcsak a saját személyes JÓL-LÉTünk karbantartását segíthetjük. A segítő kapcsolatban való jelenlét gyakorlásával a szeretteinkkel, gondozottjainkkal való kapcsolatban is felfrissülést hozhat.

Kinek ajánlott, kinek nem?

A kognitív pszichoterápiában is alkalmazott elemekkel ötvözött saját élményű tapasztalat segít elengedni fölösleges rágódásainkat és aggódásainkat. A mindfulness (tudatos jelenlét) elsajátításával és gyakorlásával sokat tehetünk a lelki ellenállóképességünk megőrzése, a nehéz, stresszel terhelt időszakok könnyebb elviselése, a kiégés megelőzése érdekében. A tanfolyamon tanultak a figyelem összpontosítás javulásával segítséget nyújthatnak a munkánk, feladataink ellátásában is.

A program nem ajánlott azok számára, akik aktuálisan valamilyen komoly lelki problémával küzdenek (pl. súlyos depresszió, gyógyszeres pszichiátriai kezelés, szenvedélybetegség). Később, amikor állapotuk rendeződik, a kezelőorvosuk ajánlása esetén ők is csatlakozhatnak majd egy csoporthoz. 

Az általam vezetett csoportok nem terápiás célzatúak és nem minősülnek pszichoterápiának. Ha olyan lelki problémád van, ami pszichoterpiás vagy szakorvosi kezelést igényel, kérlek konzultálj a pszichológusoddal vagy pszichiátereddel, és csak az ő javaslata esetén és a vele folytatott terápiában maradva kezd el a programot! Ha bizonytalan vagy, keress meg bátran, hogy megbeszélhessük mi lenne a legjobb a Te esetedben!

Az online csoportterem

A csoport  a digitális térben, ZOOM teremben találkozik. A terembe kérlek Te is a kamera bekapcsolásával kapcsolódj be, ez kulcsfontosságú a csoport kapcsolódása érdekében. Így lehet a találkozás élménye a legéletszerűbb, leghatékonyabb.
A csatlakozáshoz stabil és gyors internet kapcsolat, illetve egy kamerával és mikrofonnal is rendelkező, vagy ahhoz csatlakoztatott PC vagy laptop szükséges (mobil eszközről – iPhone, iPad – nem vehető igénybe!).
A ZOOM alkalmazást kell erre az eszközre letölteni, és azután se regisztrálni, se előfizetni nem kell rá, csak bekapcsolódni az általam küldött linkre kattintva.

Miben érkezz, mit hozz magaddal?

Ülő vagy fekvő helyzetben végzett meditációs gyakorlatokra és egyszerűbb meditatív mozgásokra készülj fel.

Kényelmes, laza viselet javasolt, illetve ha fázós vagy, legyen nálad vastag zokni, meleg felső (mellény, pulóver, kardigán, kendő, takaró) is.  A mozgásmeditációban egyszerű nyújtásokat végzünk, ehhez sem szükséges semmilyen speciális sportruházat.

Az ülő meditáció végezhető széken vagy meditációs ülőpárnákon, illetve akinek kényelmetlen a hosszas ülés, le is feküdhet.

Készítsd elő a meditáció gyakorlásához szükséges kellékeket

 • kényelmes, satbil, háttámlával ellátott széket és / vagy meditációs párnát
 •  jógamatracot, vagy polifoamot vagy vastag plédet, amit a földre teríthetsz, ha elfáradsz, illetve amin a fekvőmeditációt végezheted

Ha jegyzetelni szeretnél, akkor mindent hozz magaddal,  amit  ehhez használni szoktál (jegyzetfüzet, toll stb.)

Otthoni gyakorlás

A program hatásosságának egyik kulcsa a rendszeres otthoni gyakorlás. Ezért kérlek arra, hogy olyan időszakban jelentkezz, amikor napi rendszerességgel tudsz legalább 20-30 percet szánni az önálló gyakorlásra.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!